Activiteitenrapport 2014

Noodcentrale 112
Civiele Bescherming
Brandweer
Internationale missies
Evenement
In 2014 was de Civiele Veiligheid zowel in België als in het buitenland actief in verschillende domeinen. Dit jaar wordt eveneens gewerkt aan diverse projecten.
Nieuwe interventiekledij

"2014, een scharnierjaar. De hulpverleningszones staan op de rails, de positionering van de operationele eenheden van de Civiele Bescherming is gerealiseerd, en we hebben een gemeenschappelijke visie met de politie en Volksgezondheid over de toekomst van het project 112.Er is nog veel werk voor de boeg, maar de koers is uitgestippeld."

Verwezenlijkingen 2014

De hervorming van de brandweer

In 2014 telde België 250 brandweerdiensten gegroepeerd in 34 prezones. Op 1 januari 2015 kreeg een meerderheid van deze prezones het statuut van hulpverleningszone. Om deze prezones bij deze wijziging optimaal te helpen, heeft de Civiele Veiligheid hen in 2014 op diverse manieren ondersteund: opstelling van FAQ’s/handleidingen, een speciale webpagina, informatiesessies, bezoeken op het terrein, overleg, …

De nieuwe interventiekledij voor de brandweerlieden

Na een analyse heeft de Civiele Veiligheid eind 2014 nieuwe interventiekledij gekozen voor de brandweerdiensten. Deze nieuwe kledij biedt talrijke vernieuwingen. Dankzij haar unieke en vernieuwende structuur biedt ze verregaande bescherming, echte ergonomie en uitstekend comfort.

Projecten 2015

De nieuwe opleidingen en selectieproeven voor de brandweerlieden

Het jaar 2015 zal in het teken staan van de voortzetting van de ontwikkeling van de nieuwe opleidingen voor de brandweerlieden en van de uitvoering ervan. Hiertoe wordt een nieuw ontwerp van koninklijk besluit voorbereid.

Bovendien werd met de inwerkingtreding van het nieuwe statuut van het personeel van de brandweer een nieuwe selectieprocedure op punt gesteld. De toekomstige (professionele of vrijwillige) brandweerlieden moeten voortaan beschikken over het federaal geschiktheidsattest. De cognitieve, fysieke en manuele geschiktheidsproeven zijn uitgewerkt en kunnen in de komende maanden in bepaalde opleidingsscholen (brandweerscholen) georganiseerd worden.

Tot slot werd al een omzendbrief verspreid die de zones aanmoedigt om een periodiek en preventief medisch onderzoek (PPMO) in te voeren. De lancering van dit nieuwe onderzoek wordt voorbereid en zal toelaten om de fysieke geschiktheid van de brandweerlieden op te volgen.

De preventie van de schadelijke gevolgen van de VOS (vluchtige organische stoffen) voor de gezondheid van de brandweerlieden

Op vraag van de Civiele Veiligheid heeft het Technisch en Wetenschappelijk Centrum voor de Belgische Textielnijverheid (Centexbel) analyses uitgevoerd inzake de aanwezigheid van schadelijke stoffen op de persoonlijke beschermingsmiddelen van de brandweerlieden. Er werden stoffen gedetecteerd zoals VOS (vluchtige organische stoffen) die als kankerverwekkend beschouwd worden. Ze hechten zich vast aan de kledij en kunnen zo dus via de huid opgenomen worden.

In 2015 zal de Civiele Veiligheid maatregelen uitwerken om het gebruik van technologieën die de interventiekledij doeltreffend kunnen decontamineren, in te voeren (hier lezen).

Ontdek de balans van 2014 en de perspectieven voor 2015 van de Civiele Veiligheid in het activiteitenrapport 2014 van de FOD IBZ:

Lees het activiteitenverslag