Erasmusstudenten redden levens

Noodcentrale 112
Informatiecampagne
Op 11/2/2016 krijgt de afkorting EHBO voor één dag een andere invulling: “Erasmus Hulp Bij Ongevallen”. Een 60-tal buitenlandse studenten die op Erasmus-uitwisseling zijn in België, nemen dan op de jaarlijkse Europese 112-dag deel aan een EHBO-cursus. Hierin leren ze in drie uur de belangrijkste stappen om eerste hulp bij ongevallen te bieden. Het Europees noodnummer 112, reanimatie en defibrillatie komen aan bod. De cursus zal doorgaan in Brussel vanaf 17 uur.


Het waren de studenten van het Erasmus Student Network (ESN) zelf die met het idee van een EHBO-cursus op de proppen kwamen. Carmen Mazijn, voorzitter van ESN België legt uit: "Een paar jaar geleden volgde ik zelf een EHBO cursus aan de universiteit. Studenten waren zeer geïnteresseerd om te weten wat je moet doen in noodsituaties. Elk jaar ontvangen we 10.000 Erasmusstudenten in België. Voor hen is het zeker belangrijk om het noodnummer goed te kennen en eerste hulp te kunnen toepassen. Op 11 Februari kunnen een 60-tal Erasmusstudenten een EHBO cursus krijgen."

In het academiejaar 2012-2013 waren er al 268.143 studenten op Erasmus-uitwisseling in Europa. Gemiddeld heeft maar 27% van de bevolking een actieve kennis van het Europees noodnummer 112. Zeker voor studenten die de stap wagen om in het buitenland te gaan studeren, is het belangrijk het noodnummer 112 te kennen, waarmee je overal in Europa terecht kan voor dringende hulp van brandweer, een medisch team of de politie.

De Federale Overheidsdiensten Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid organiseren in 2016 de Europese “Erasmus” 112-dag in nauwe samenwerking met het Erasmus Student Network en de European Emergency Number Association (EENA). De FOD Volksgezondheid heeft bovendien de organisatie van de EHBO-cursus op zich genomen. Met deze actie willen deze partners het Europees noodnummer meer bekendheid geven bij uitwisselingsstudenten in België.

Twitter:

Facebook:

11/2/2016, Europese 112 dag: Bel 112, het Europese noodnummer voor dringende hulp van brandweer, een medisch team of politie. #sos112 #Isupport112 #sharingiscaring www.112.be

Posted by Intérieur - Binnenlandse Zaken on Thursday, February 11, 2016