Verhuis en modernisering van het Hulpcentrum 112/100 van de provincie Luxemburg

Noodcentrale 112
Organisatie
Het Hulpcentrum 112/100 van de provincie Luxemburg is verhuisd van de brandweerkazerne in Arlon naar het gebouw in de Rue de Neufchâteau waar ook de 101-centrale van de geïntegreerde politie is ondergebracht. De operatoren behandelen noodoproepen voortaan in geoptimaliseerde werkomstandigheden, namelijk vanuit een gerenoveerde ruimte met nieuwe bureaus en werkstations.
HC112 Luxemburg

De verhuis naar het nieuwe Hulpcentrum 112/100 is maandenlang voorbereid door de medewerkers van het Hulpcentrum 112/100 in samenwerking met de Directie 112 van de FOD Binnenlandse Zaken, de Dienst Dringende Hulpverlening van de FOD Volksgezondheid en het personeel van de technologieleveranciers AEG, CityGIS en Proximus.

Het vernieuwde Hulpcentrum 112/100 ontvangt noodoproepen 112 en 100 niet meer via haar eigen lokale telefooncentrale maar via twee nieuwe nationale telefooncentrales van AEG in datacenters van Proximus in Evere en Mechelen. Indien één telefooncentrale een probleem ondervindt kan de andere als backup dienen.

De vijf andere Hulpcentra 112/100 die werken met dispatching-technologie van AEG/CityGIS (Luik, Henegouwen, Brussel, Limburg en Antwerpen) zullen de komende maanden ook overschakelen naar deze twee telefooncentrales. Deze overschakeling maakt het mogelijk om, in uitzonderlijke omstandigheden, een deel van de oproepen te laten behandelen in een andere provincie zodat bellers minder lang moeten wachten.

Het moderniseren van deze Hulpcentra 112/100 maakt deel uit van een actieplan van de FOD Binnenlandse Zaken. Dit actieplan is een eerste noodzakelijke stap  om de provinciale databanken te doen evolueren tot één gemeenschappelijke, moderne databank in nationale datacenters.  Deze gemeenschappelijke databank zal in de toekomst toelaten om nog efficiënter informatie te delen tussen alle noodoproepcentrales en te werken met een gemeenschappelijke, nationale kaart om bellers nog meer garanties te geven voor de snelste adequate hulp. “Dankzij de gemeenschappelijke databank en nieuwe doorschakelmogelijkheden zullen we mensen in nood nog beter kunnen helpen.”, bevestigt functionele chef André Maniet van het Hulpcentrum 112/100 Luxemburg.

Contactpersoon:
Thomas Biebauw, communicatieverantwoordelijke 112 – FOD Binnenlandse Zaken
Thomas.biebauw@ibz.fgov.be
TEL : 02 500 2402