Opleiding “flood rescue” bij de Civiele Bescherming

Civiele Bescherming
Opleiding
Vierentwintig personeelsleden van de Civiele Bescherming volgen momenteel een internationale opleiding “Flood Rescue” om hun vaardigheden bij zware overstromingen te versterken.
Formation « flood rescue »

In 2011 hebben Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Tsjechië een Europees project opgestart, “Flood Rescue”, dat ertoe strekte een operationele standaardprocedure uit te werken voor redding bij overstromingen. Blijkt immers dat er steeds meer en meer ernstige overstromingen plaatsvinden in Europa.

Johan Boydens, verantwoordelijke van de eenheid van Jabbeke, is belast met de implementatie van dit project in België. In 2015 werd een eerste budget geïnvesteerd in de aankoop van twee gespecialiseerde boten en persoonlijke beschermingsmiddelen. Dankzij de steun van het Federaal Kenniscentrum van de Civiele Veiligheid (KCCE) volgen de personeelsleden dit jaar de desbetreffende opleiding.

De opleiding heeft twee doelen: vierentwintig specialisten binnen de Civiele Bescherming ( verdeeld over drie teams van 8 personen) moeten het brevet behalen en een Belgische module “Flood Rescue Using Boats” moet ingevoerd worden in het Europees mechanisme inzake Civiele Bescherming (waarschijnlijk in samenwerking met het Groothertogdom Luxemburg). 

Voor elk team bestaat de opleiding uit:

  • 1 dag theorie
  • 1 dag basisvaartraining, in Nederland
  • 1 dag gewijd aan bewegen in stromend water en redding zonder boot, in Duitsland
  • 5 dagen combinatie, met reddingen vanuit boot in stromend water, in Frankrijk

De opleiding in Duitsland, gericht op het zich verplaatsen in stromend water, is lichamelijk zeer zwaar. “Deze training gebeurt zonder boot”, legt Johan uit. “Ze is vooral gericht op zelfredzaamheid, reddingstechnieken en kennis van het stromende water. Hoewel sommigen echte waterratten zijn, komen de meesten er niet van af zonder blauwe plekken, schrammen of krampen... Wel wordt op het einde van de dag vastgesteld dat de deelnemers duidelijk progressie gemaakt hebben. Zo leren we de technieken hoe we moeten bewegen in stromend water, hoe we gevaren moeten herkennen, hoe we veilige plaatsen kunnen lokaliseren of bereiken terwijl we in het water liggen.”

Begin juni gaan de deelnemers naar Frankrijk voor de laatste fase van hun opleiding.

Zie de Foto's