Minister Jambon leert het noodnummer 112 aan kinderen

Noodcentrale 112
Informatiecampagne
Op 6 juni 2016 is Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, Jan Jambon, op bezoek gegaan bij de kinderen van de lagere scholen Sint-Lutgardis en Notre Dame de la Sagesse in Ganshoren om hen het noodnummer 112 aan te leren.

Hiervoor heeft hij het filmpje getoond dat de Directie 112 van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken heeft laten maken om uit te leggen aan kinderen wat ze moeten zeggen als ze het noodnummer 112 bellen. Dit 112-filmpje en het aanvullend les- en promotiemateriaal staat in vier talen op de website van het noodnummer 112 en kan dus ook door ouders gedownload worden om aan hun kinderen te tonen.

Minister Jambon: “De 112 kidscampagne komt er eigenlijk door Shayan, een zesjarige jongen uit Spa die dit jaar een 112 Award kreeg voor “outstanding citizen” omdat hij in 2015 zijn mama redde doordat hij wist hoe hij het noodnummer 112 kon bellen. In het 112 filmpje vertelt een jonge rapper het verhaal van Freddy, geïnspireerd op deze dappere jongen. Aan de hand van dit verhaal leren kinderen het noodnummer uit het hoofd en leren ze dat ze onze operatoren in de noodoproepcentrales zeker moeten zeggen waar ze zijn, wat er gebeurd is en of er gewonden zijn.”

De belangrijkste aspecten van een noodoproep komen aan bod:

  • leer het noodnummer 112 uit je hoofd
  • wanneer moet je 112 bellen
  • wat moet je zeker zeggen als je 112 belt
  • bel niet naar 112 om een grapje uit te halen

De onderwijsinstanties van de verschillende gemeenschappen zullen voor het schooljaar 2016-2017 het 112-lespakket digitaal verspreiden naar de lagere scholen in België.

Belgian Corporate Video Festival

Op donderdag 2 juni heeft de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken samen met het filmproductiehuis “Instruxion”voor dit 112-kidsfilmpje de Corporate Video Award in de categorie “training” in ontvangst mogen nemen. De jury was alvast vol lof, hun beoordeling:

« Aan de hand van een ludieke animatie legt FOD Binnenlandse Zaken uit wat men moet doen als er zich een noodsituatie voordoet. De herhalingstune 'bel 112' is origineel, ritmisch en speels zonder belerend te zijn. Daardoor blijft de tune hangen in het geheugen van zijn doelpubliek. De animatiefilm is goed afgestemd op kinderen, maar werkt ook voor een ruimere doelgroep. Herhaling werkt, het meeslepend ritme draagt je mee. Ook de sobere animatie is mooi uitgevoerd. »

Link naar het filmpje en het les- en promotiemateriaal over 112 voor kinderen: www.112.be/nl/kids