Brand in recyclingbedrijf in Brugge

Civiele Bescherming
Brandweer
Interventie
Op zaterdag 8 augustus 2015 is een brand uitgebroken in recyclingbedrijf “Geldof Recycling” in Brugge. Hulpverleningszone 1 van West-Vlaanderen heeft de dag nadien de Civiele Bescherming van Jabbeke bijgevraagd. Zij kwamen met 15 agenten ter plaatse.
Versterking van de Civiele Bescherming - Brand in recyclingbedrijf in Brugge

Sindsdien bieden ook de operationele eenheden van Brasschaat en Liedekerke versterking. In totaal zijn er sinds zondag een 60-tal agenten van de Civiele Bescherming aan het werk geweest om de brandweer van Hulpverleningszone 1 te helpen om de brand op de houtstapel te blussen.

Luitenant Van Loo van de hulpverleningszone 1, is enthousiast over de samenwerking met de Civiele Bescherming: “De laatste dagen zijn er continu een 12-tal agenten van de Civiele Bescherming op het terrein geweest die ons geholpen hebben met zwaar blusmaterieel om de brand te blussen. Zij kunnen een grote hoeveelheid bluswater over een grote afstand spuiten, wat wel nodig is bij zo een grootschalige brand. Ons materieel voor dagdagelijkse bluswerken en kleine industrie is hiervoor niet toereikend, dus we vinden het fantastisch dat de Civiele Bescherming ons bijstand zijn komen verlenen.”

Momenteel blust de Civiele Bescherming met het superkanon van Brasschaat en drie kleinere bluskanonnen van Jabbeke en Liedekerke aan een totale capaciteit van ongeveer 30.000 liter/minuut. Intussen wordt het houtafval opengeduwd met behulp van kranen en bulldozers van een privé-firma, zodat de brandweer en Civiele Bescherming de broeihaarden onder het hout makkelijker kunnen bereiken. Hulpverleningszone 1 behoudt bovendien het overzicht vanop een autoladder en blust ook van daar verder de brand.

Johan Boydens, eenheidschef van de Civiele Bescherming van Jabbeke, verwacht dat zowel de brandweer als de Civiele Bescherming nog tot en met het weekend verder zullen moeten nablussen.