Rekrutering Brandweer

Hoe word je brandweerman of –vrouw?

De procedure om brandweerman of –vrouw te worden mag je niet onderschatten. Een sterke motivatie is heel belangrijk, maar je moet ook over een aantal cognitieve, technische en fysieke competenties beschikken om lid te kunnen worden van de brandweer. Voor je kan solliciteren bij de zone van je keuze moet je eerst het Federaal Geschiktheidsattest (FGA) behalen.

Meer informatie over het Federaal Geschiktheidsattest:
Ministeriële omzendbrief van 10 oktober 2019 betreffende het federaal geschiktheidsattest voor de toekomstige operationele personeelsleden van de hulpverleningszones en van de Civiele Bescherming.

 

Brandweer. Ook iets voor jou? Ontdek het op ikwordbrandweer.be

How to: rekruteren voor hulpverleningszones

 1. Schrijf in je personeelsplan hoeveel personeelsleden van welke graad je wilt aanwerven , of je beroeps en/of vrijwilligers wilt aanwerven, en of je ook via professionalisering of mobiliteit wil werken. 
   
 2. Laat aan je brandweerschool weten dat je wilt rekruteren en vraag hen om federale geschiktheidsproeven te organiseren voor brandweerman, sergeant en/of kapitein. Als de brandweerscholen tijdig op de hoogte zijn, kunnen zij bovendien de nodige brevetopleidingen inplannen.
   
 3. Post je vacature zo snel mogelijk op ikwordbrandweer.be
  Elke zonecommandant heeft een login gekregen waarmee ze vacatures kunnen invoeren en hun zonepagina kunnen aanpassen op ikwordbrandweer.be. Ben je het paswoord kwijt? Klik op “request new password” rechtsbovenaan de loginpagina ikwordbrandweer.be/user en geef het e-mailadres in van je zonecommandant. Die krijgt dan een e-mail om een nieuw paswoord aan te maken. Uiteraard kunnen de zonecommandanten hun e-mailadres ook vervangen door bijvoorbeeld dat van de personeels- of communicatieverantwoordelijke.
  Opgelet: de login is de naam van je zone, niet een e-mailadres.

  Heb je nog niet alle informatie om de vacature te publiceren? Begin dan met een aankondiging waarin je bijvoorbeeld de data van infosessies meegeeft of mensen aanspoort om zo snel mogelijk hun Federaal Geschiktheidsattest te behalen of hun lichamelijke geschiktheidsproeven te verlengen als dit langer dan 2 jaar geleden zou zijn.

  Hou er rekening mee dat vacatures minstens 30 dagen voor de uiterste inschrijvingsdatum op ikwordbrandweer.be moeten staan.

  Verwittig de juridische dienst van de Algemene Directie Civiele Veiligheid via jur.scv-pcb@ibz.be als zij een vacature binnen de week moeten goedkeuren.
   
 4. Verwijs zoveel mogelijk kandidaten door naar ikwordbrandweer.be . Iedereen die zich inschrijft op de FGA of Vacature Alert krijgt wekelijks een e-mail met waar er federale geschiktheidsproeven georganiseerd worden en welke zones er vacatures hebben open staan.
   
 5. Gebruik het promotiemateriaal van je zone (dit was tot 29/9/2017 online te personaliseren voor jouw zone). Als je je promotiemateriaal niet tijdig gepersonaliseerd hebt, kan je hieronder een aantal dragers downloaden met foto’s van ambassadeurs van andere zones:

Klik hier voor een overzicht van het promotiemateriaal van de rekruteringscampagne brandweer:

 

FLYER & ADVERTENTIE:

Deel deze flyer uit tijdens opendeurdagen, sportwedstrijden, op de markt... Leg ze ook aan gemeenteloketten of op andere plaatsen waar vaak mensen langs komen. Je personeel is je belangrijkste ambassadeur, dus geef er zeker ook een tiental aan elk personeelslid zodat zij hun familie en vrienden kunnen overtuigen om bij de brandweer te komen. Je kan dit formaat ook als advertentie gebruiken om te publiceren in je lokale krant.

ONLINE BANNERS:

Gebruik een of meerdere van de banners op je sociale media kanalen en vraag aan je personeel om deze massaal te delen.

•  Header voor je facebookpagina

 

•  Facebookadvertentie

 

•  Banner voor bij een bericht via sociale media


BÂCHE OP NADARFORMAAT:

Elke zone heeft een bâche gekregen op nadarformaat. Je kan deze ophangen als visuele ondersteuning als je ergens flyers gaat uitdelen.

 

ROLL-UP:

Elke zone heeft een roll-up gekregen. Je kan deze gebruiken als visuele ondersteuning als je ergens flyers gaat uitdelen. Je kan onderstaande afbeelding ook voor je online communicatie gebruiken.

AFFICHE:

Je vraagt aan de openbare instellingen, andere hulpdiensten, lokale bedrijven e.d. in de buurt om een affiche op te hangen. Aan je personeel vraag je om deze thuis voor hun raam te hangen.

 FILMREEKS:

Gebruik de filmreeks die op ikwordbrandweer.be staat ook “offline” tijdens infosessies of opendeurdagen. Je kan de volledige films en teasers (voor sociale media) hieronder downloaden:

Films:
•  Federaal Geschiktheidsattest (FGA)
•  Operationele handvaardigheidstest
•  Opleiding
•  Ontdek hoe het is om brandweer te zijn
•  Loopbaan
•  Jeugdbrandweer

Teasers:
•  Federaal Geschiktheidsattest (FGA)
•  Opleiding
•  Ontdek hoe het is om brandweer te zijn
•  Loopbaan
•  Jeugdbrandweer
 

 

We vragen om niets aan het bovenstaande promotiemateriaal te wijzigen zonder expliciete toestemming van de communicatiedienst Civiele Veiligheid.

 

 

Meer info en wetgeving: www.ikwordbrandweer.be en www.civieleveiligheid.be
Vragen: com.scv-pcb@ibz.be