Fire brigade

Wat doet de brandweer?

(foto Exxonmobil)

De bevolking kan rekenen op ongeveer 17.300 professionele en vrijwillige brandweerlieden, die ingedeeld zijn in 34 hulpverleningszones en Brandweer Brussel. Je kan de brandweer op elk moment bellen voor dringende hulp op het noodnummer 112. Als het niet dringend is, bel je beter je hulpverleningszone op hun eigen telefoonnummer.

Brandweerstatistieken 2020

Hervorming

De hervorming van de Civiele Veiligheid (met name brandweer en Civiele Bescherming) heeft drie belangrijke doelstellingen: een optimale organisatie van de hulpverlening aan de bevolking; het vergroten van de veiligheid van burgers en hulpverleners; professionalisering van het werkkader voor de leden van de hulpdiensten, inzake opleiding, materieel, standaard operationele procedures, uniform statuut van beroeps en vrijwilligers van brandweer…

Rekrutering Brandweer

Voor je kan solliciteren bij de zone van je keuze moet je eerst het Federaal Geschiktheidsattest (FGA) behalen.

Brandweer. Ook iets voor jou? Ontdek het op ikwordbrandweer.be

De hulpverleningszones in België bepalen zelf wanneer zij meer personeel willen aanwerven. De brandweerscholen beslissen in overleg met de hulpverleningszones wanneer zij Federale geschiktheidsproeven organiseren.

Gespecialiseerde teams

De Civiele Bescherming en de brandweer hebben een aantal taken waarvoor zij bijzondere technieken moeten toepassen en/of speciaal materieel nodig hebben. Om deze gespecialiseerde taken naar behoren uit te kunnen voeren, zijn er een aantal gespecialiseerde teams in het leven geroepen.

Rescue Dog Belgium

Reddingshondenteams

De kynologenhulpverleningsteams van de Civiele Veiligheid, gewoonlijk "hondenbrigades" genoemd, zijn opgenomen in Rescue Dog Belgium. Ze bestaan uit hulphondengeleiders, die deel uitmaken van een hulpverleningszone of een eenheid van de Civiele Bescherming, en hun hond.